Blog

S bordelem v hlavě, je to jako s bordelem v pokoji

Vkročíte do pokoje se záměrem něco tu vytvářet, odpočívat, studovat,… ale při prvním kroku zakopáváte o bordel.

Co teď?

Můžete se zvednout, nechat bordel bordelem a usadit se do jeho středu. Soustředíte se? Každou chvilku vám něco ukradne pozornost. Když se chcete pohnout, bordel vám překáží, bordel vás ruší. Moc toho neuděláte.

Můžete zůstat sedět uprostřed bordelu a zkoumat ho. Můžete se v něm přehrabovat. Můžete ho hrnout z jedné strany na druhou. Můžete tím strávit hodiny a hodiny. Ale bordel tam pořád zůstává.

Můžete odejít, zavřít dveře a dělat, že žádný bordel neexistuje. K čemu vám je pak ale pokoj, který nevyužíváte? A kdo ví, co se v tom nepořádku bude dít, když ho delší dobu budete ignorovat. Aby z toho nevzniklo ještě něco horšího.

Kdo to udělal?!

Můžete řešit, kdo tam ten bordel udělal. Třeba zjistíte, že to byl někdo jiný. Můžete se na toho člověka zlobit. Můžete mu to vyčítat. Můžete se mu i mstít a nacpat trochu bordelu i do jeho pokoje. S bordelem ve vašem pokoji to ale nehne. Pořád tam je, ten bordel. Dovolili jste, aby ho tam někdo vytvořil. Třeba zjistíte, že to není vůbec váš bordel. Že je to cizí bordel, z cizího pokoje, který si k vám někdo odložil. Dovolili jste, aby do vašeho pokoje vyhodil někdo cizí svůj bordel. Teď už je to ale jedno, protože ten bordel je ve vašem pokoji. Už je váš.

Možná, při bližším ohledání bordelu, zjistíte, že jste ho tam po malých kouscích vytvořili vy sami. Můžete se na sebe zlobit, můžete si to vyčítat, můžete se za to trestat. Cokoli z toho nemá na bordel vliv. Stále se válí ve vašem pokoji.

Ať je to tak, nebo onak, bordel musí pryč. Můžete ho přebrat, využít to, co půjde, k něčemu dobrému. To neužitečné, ten opravdový bordel, budete muset uklidit a pak vyrazit k popelnici se smetím. Zabere to čas a nebude to snadné. S některým bordelem se nebudete chtít rozloučit, protože vám něco, nebo někoho připomíná. Možná si budete muset pozvat někoho, aby vám s tím pomohl.

Až se s tím vším bordelem proberete, vejděte do svého pokoje a kochejte se. Pochvalte se za to, jak jste krásně uklidili.

Nějaký bordel se dříve či později zase objeví, ale vy už víte, co fungovalo. Už víte, že pomůže úklid. Už víte, že úsilí na něj vynaložené, za ten pořádek a klid stojí.

S bordelem v hlavě, je to jako s bordelem v pokoji. Ten, koho čeká jeho úklid, jsme vždy jen my sami.

2 Comments

    • Bára

      To je těžké. To, na co máte vliv, jste vy sama. Druhé nemáme „pod kontrolou“, proto je důležité pracovat primárně se svým přesvědčením, hodnotami, … A s tím může jiná osoba ale pomoci, ideálně odborník, terapeut, kouč, …

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *